Dolfijnen

Dolfijnen

De Dolfijnen zijn een gezellige speltak binnen Scouting Norvicus. De speltak heeft ongeveer 24 kinderen van 8 tot 10 jaar. De groep is onderverdeeld in kleinere groepjes ‘de vinnen’. Elke vin heeft een ‘Topper en een Tipper’ zij zijn de oudste van het groepje en helpen af en toe de leiding. De Dolfijnen dragen met de opkomsten een blauw uniform en een rood/groene Norvicus das. Bij de Dolfijnen doen we veel verschillende dingen tijdens de opkomsten ons motto is dan ook: “De Dolfijnen, elke week anders”.

Tijdens het scoutingseizoen hebben wij elke week op zaterdag opkomst van 10:00uur tot 12:15uur. Het seizoen bestaat uit twee delen: het zomerseizoen en het winterseizoen.

kanoeen01In het zomerseizoen zijn we vaak op het water te vinden, wij beschikken namelijk over 8 mooie 4-persoons kano’s waar we graag en veel gebruik van maken. Ook hebben we een klein motorbootje voor de leiding, de “Blauwe Gnoe”, deze gebruiken we ter ondersteuning tijdens het kanoën.

Tijdens het kanoen hebben de Dolfijnen altijd een reddingsvest aan.
De Dolfijnen zijn een gezellige speltak
binnen Scouting Norvicus. De speltak heeft ongeveer 24 kinderen van 8 tot 10 jaar. De groep is onderverdeeld in kleinere groepjes ‘de vinnen’.
Elke vin heeft een ‘Topper en een Tipper’ zij zijn de oudste van het groepje en helpen af en toe de leiding. De Dolfijnen dragen met de opkomsten een blauw uniform en een rood/gro
ene Norvicus das. Bij de Dolfijnen doen we veel verschillende dingen tijdens de opkomsten ons motto is dan ook: “De Dolfijnen, elke week anders”.

Tijdens het scoutingseizoen hebben wij elke week op zaterdag opkomst van 10:00uur tot 12:15uur. Het seizoen bestaat uit twee delen: het zomerseizoen en het winterseizoen.

In het zomerseizoen zijn we vaak op het water te vinden, wij beschikken namelijk over 8 mooie 4-persoons kano’s waar we graag en veel gebruik van
maken. Ook hebben we een klein motorbootje voor de leiding, de “Blauwe Gnoe”, deze gebruiken we ter ondersteuning
Zomers hebben we ook wel eens een opkomst in de duinen of op het strand van Noordwijk.

In het winterseizoen doen we weer andere dingen, we zijn dan wat vaker in ons lokaal van het Troephuis te vinden, dit lokaal delen we met de Bevers die ’s middags opkomst hebben. Een aantal voorbeelden van wat we in het winterseizoen doen zijn: figuurzagen, timmeren, broodjes bakken op het kampvuur, dweilhockey, kleien, aan de gang met papier-maché en vele andere dingen.

Er zijn ook een aantal speciale opkomsten. Een van de belangrijkste opkomsten is het ‘installeren’, met deze opkomst worden de nieuwe kinderen echte Dolfijnen.
Alle Dolfijnen met papa’s en mama’s zijn er deze opkomst ook bij. Een voor een worden de kinderen naar voren geroepen, daar doen ze de scout groet en de Dolfijnenbelofte:
“Ik beloof mijn best te doen
een goede Dolfijn te zijn,
iedereen te helpen waar ik kan
alles te proberen wat kan
en me te houden aan de Dolfijnen-wet.
Jullie kunnen op me rekenen”.
Hierna krijgen de kinderen hun, scouting Norvicus lintje, installatie insigne, vinkleur, de Norvicus das en hun Dolfijneninsigne. Daarna zijn de kinderen ‘echte’ Dolfijnen.

Ook hebben we speciale insigneopkomsten, zo is er bijvoorbeeld het insigne ‘koken’, de kinderen leren dan de basis begrippen van het koken, de schijf van 5 en koken op een kampvuur. Als zij deze opkomsten goed hebben afgerond kunnen ze het insigne van koken krijgen welke ze op hun uniform kunnen dragen.

Rond Sinterklaas en Kerst zijn er ook speciale opkomsten.
Met Sinterklaas doen wij meestal een leuk spel met cadeautjes en misschien komen de Sint met zijn Pieten ook wel even langs!
De Kerst wordt speciaal gevierd, ’s ochtend is er een groot spel met bijna alle speltakken en ’s middag is er een grote kerstmaaltijd voor alle speltakken.

Nog leuker dan de speciale opkomsten zijn toch wel de weekendkampen en het zomerkamp.
Drie keer per seizoen is een weekendkamp en in de eerste week van de zomervakantie is er een zomerkamp.
Het eerste weekendkamp is een soort van introductiekamp op het Troephuis waar de kinderen en de leiding elkaar beter leren kennen, dit kamp wordt vaak voor het installeren gehouden.

Met het tweede weekendkamp pakken we meestal wat groter uit en is er tijdens het kamp een leuk thema bijvoorbeeld een muziek kamp, een Mexico kamp, een buitenaards kamp of iets anders. Het hele weekend staat dan in het teken van dit thema, erg leuk voor de kinderen en de leiding.

Het derde weekendkamp is niet op het Troephuis maar op de Kaag. Met dit kamp gaan we namelijk met de Dolfijnen zeilen. Hiervoor lenen we de vletten van de Zeeverkenner en slapen we op een eiland in tenten of op het wachtschip “de Norvicus”. Dit is het binnenvaartschip van Scouting Norvicus waar je met een hoop speltakken op kan slapen, (meer over de ‘Norvicus’ kunt u lezen bij het stuk van de TD)

Maar het meest leuke kamp is toch wel het zomerkamp, hier kijken de leiding en de kinderen al een heel seizoen naar uit. De leiding is al bezig met plannen van het volgende zomerkamp als het ene zomerkamp nog bezig is. Met het zomerkamp pakken we altijd enorm groot uit. We hebben tijdens het zomerkamp altijd een leuk thema, zo zijn we al eens op legerkamp en een ridderkamp geweest. De hele week is de leiding verkleed in thema en zijn er vele spellen en activiteiten die met het thema te maken hebben. Met het zomerkamp overnachten we in een scoutinggebouw van een andere scoutinggroep in Nederland. Ook dit gebouw met omgeving is tijdens het kamp ondergedompeld in het thema. Ons zomerkamp duurt en week en is altijd in de eerste week van de zomervakantie.

Zoals u leest zijn wij een leuke en diverse groep die veel leuke dingen doen mocht u na het lezen nog vragen hebben kunt u altijd mailen naar dolfijnen.norvicus@gmail.com

Geef een reactie