Zeeverkenners

De Zeeverkenners zijn binnen Norvicus de grootste groep. Dit komt vooral omdat de kinderen 4 jaar  in deze groep zitten, binnen een leeftijd van 12 tot en met 16 jaar.

Wij varen met Lelievletten. Dit zijn zeilboten die speciaal zijn ontworpen voor  Scouting om mee te leren zeilen. Deze boten zijn gemaakt van staal, zodat er weinig aan kapot kan.

De kinderen varen met gemiddeld 6 personen per vlet, dit wordt bij ons  een ‘bak’ genoemd. Onderling zijn er verschillende taken aan boord. Zo is de bootsman, vaak de oudste uit de boot, verantwoordelijk voor zijn bemanning.  De bootsman wordt bijgestaan door een kwartiermeester die, in geval van verhindering van de bootsman, de verantwoording op zich neemt. Na de kwartiermeester komt de bemanning die zullen helpen om de boot te besturen en te leren hoe alles werkt, zodat zij in de toekomst ook zelf ‘boots’ of ‘kwartier’ kunnen worden.

De leiding vaart in de ‘Orion’. Dit is een motorboot speciaal ingericht voor het slepen van  de Lelievletten. Ook zal de Orion ondersteuning bieden bij de verschillende waterspellen.

Een seizoen als ZV is in 2 delen opgedeeld. Het zomer- en het winterseizoen.

Tijdens  de  opkomsten in de  zomer starten wij om 9 uur op het clubhuis en gaan wij fietsend richting de Kaag. Dit is ongeveer een  half uur fietsen. De heenreis gaat onder begeleiding van 2 of meer leiders. Bij het Wachtschip openen wij onze opkomst. Dit houdt in dat  de kinderen met hun uniform aan,  per  bak bij elkaar gaan staan. De schipper zal uitleggen wat vandaag de bedoeling is en zal eventuele verdere belangrijke dingen vertellen. Daarna gaan we de lelievletten optuigen en  vaar  klaar maken,  om vervolgens de Kaag op te varen.

Elke week is er weer  iets nieuws te beleven. Zo doen wij vaak spellen op het water of mogen de kinderen vrijzeilen. Regelmatig organiseren wij onderlinge wedstrijdjes en spellen.

Met bijvoorbeeld een handicap race proberen wij het de kinderen moeilijk  te maken door  bepaalde onderdelen van de boot af te halen.  Dit vereist enige zeil kunsten en zo leren wij de kinderen spelenderwijs varen. Rond 15.30 uur sluiten wij de opkomst en mogen de kinderen op eigen  gelegenheid weer  naar huis.

In het winterseizoen gaan de boten terug naar Noordwijk en zullen ze uit het water gehaald worden voor  het jaarlijkse onderhoud.  We beginnen dan om 10.00 uur op het Troephuis en sluiten rond 15.00 uur.

Het onderhoud doen de kinderen zoveel  mogelijk  zelf.   De  bootsman is  hier weer de hoofdverantwoordelijke en gaat samen met zijn bemanning de boot en het houtwerk schuren, krabben, lakken en verven zodat de boten weer netjes zijn voor het volgende vaarseizoen. De leiding begeleidt de bootsman hierbij.

We wisselen het onderhoud regelmatig af met spellen in duin en bos of het werken aan een insigne (bijvoorbeeld motortechniek). Daarnaast geven wij in het winterseizoen zeiltheorie (CWO), zodat er in de zomer een zeilbrevet kan worden gehaald.

Nog vragen? Neem contact op: zeeverkenners@norvicus.nl